Grčka-Ελλάδα

  • Površina: 131.957 km2
  • Broj stanovnika: 10.955.000 (2015.)
  • Glavni grad: Atina
  • Službeni jezik: grčkki
  • Valuta: evro (EUR)
  • Vremenska zona: UTC +2 (CET)
  • Pozivni broj: +30

Atina je glavni i najveći grad Grčke. Moderna Atina je veliki i kosmopolitski grad,dok je starogrčka Atina bila moćni grad-država i poznati filozofski centar. Atina je jedan od najstarijih svetskih gradova,čija se istorija beleži preko 3.400 godina. Grad je dobio ime po boginji zaštitnici Atini. Ona je ekonomski,politički,obrazovni i kulturni centar današnje Grčke. Usled poslednjih godina opšte,a posebno ekonomske krize u Grčkoj i usled naleta siromašnih imigranata koji u Atini nastavljaju svoj siromašni život zbog nemogućnosti dobrog zaposlenja i koji doprinose propadajućem izgledu grada,Atina može razočarati one koji u njoj očekuju raskoš antičke kulture,sedište starih bogova i filozofe.

U Grčkoj su najlepše plaže u Evropi. Gotovo četiri stotine odabranih je obeleženo „Plavom zastavicom“ pečatom kvaliteta za čistoću vode i očuvanje prirodnog balansa. Opisati sve lepe i popularne je nemogući zadatak. Ispričaćemo u ovom tekstu samo o onim koji svaki odmor mogu da pretvore u bajku. Najlepše od najlepših – tako može da se kaže za plaže mnogobrojnih ostrva. Male,velike,ušuškane u zelenilo,živopisne,skrovite... Grčka ostrva se smatraju rajem za opuštajući odmor. Čistoća vode,lepota okolne prirode,nivo servisa po svim pokazateljima zaslužuje pohvale. Morska voda uz obalu Grčke je ekološki čista i smatra se jednom od bezbednijih na planet

Veličanstveni grad Solun (Θεσσαλονίκη ili Thessaloniki), jedan od nekoliko najvažnijih, najvećih i najlepših gradova našeg poluostrva… jedinstven u svojoj originalnosti, arhitekturi i duhu… spoj antičkog, starogrčkog i modernog, evropskog se oseća na svakom koraku...Kada tako mora, jedan dan u Solunu biće dovoljan da osetite duh ovog grada i upoznate se sa njegovim lepotama i znamenitostima. Doduše, vreme i energija vam neće dozvoliti da upoznate baš sve što biste trebali ali ostavite nešto i za sledeći put jer ovamo ćete se sigurno vratiti, pre ili kasnije.

Izaberite odredište!

www.000webhost.com