Mađarska-Magyarország

  • Površina: 93.027 km²
  • Broj stanovnika: 9.879.000 (2014.)
  • Glavni grad: Beograd
  • Službeni jezik: mađarski
  • Valuta: forinta (HUF)
  • Vremenska zona: UTC +1 (CET)
  • Pozivni broj: +36

Bez obzira da li ste do sada već bili u Budimpešti u okviru turističkih ponuda za obilazak evropskih gradova ili je za vas ovo još uvek neistraženo mesto, glavni grad Mađarske može da se svrsta na listu koju čine najlepši gradovi Evrope! Razlog su brojne kulturno-istorijske znamenitosti i turističke atrakcije koje je nemoguće obići za samo jedan dan, pa ćete prilikom svake posete otkriti nešto novo i interesantno! Ovo je takođe i destinacija za prilično jeftina putovanja, od Beograda udaljena svega oko 380km. Zato neiznenađuje činjenica da je Budimpešta jedna od najpopularnijih ukoliko planirate gde za vikend! Za Budimpeštu se kaže da je “Kraljica Dunava”, jer sa obe strane leži na obalama ove reke, a nastala je 1872.godine spajanjem nekada nezavisnih gradova Budima i Pešte.

Susedna Mađarska zaista ima čime da se pohvali i šta da ponudi: od visokih vrhova Karpata na severu zemlje, preko nepregledne, plodne ravnice i nama bliske gastronomske ponude, do najvećeg jezera centralne Evrope, Balatona i izvora termalnih voda koje život čine lakšim i lepšim.Ovo je omiljeno stecište Mađara, koji obožavaju da dolaze na odmor u neko od mesta na obali dugačkoj 236 kilometara, jer ima toliko atrakcija da će se sigurno naći ponešto za svakoga.Nekada je Balaton privlačio brojne turiste iz bivše Jugoslavije, a danas se trudi da svoju ponudu približi srpkim gostima. Iako je ovo jezero najatraktivnije leti, kada se organizuju brojna sportska i kulturna dešavanja

Segedin je, posle Budimpešte, verovatno najomiljeniji mađarski grad. Mi pretpostavljamo da je to zbog glavnog trga koji podseća na vrt sa prekrasnim klupama i kafićima duž keja, no to može biti i zbog predivne arhitekture starogradskih palata. Segedin je takođe popularni studentski grad sa raznim kulturnim događanjima koji su dostupni i domaćima i strancima. Grad leži na reci Tisi i ima kompleks termalnih banja, što je još jedan razlog zašto biste trebali tamo otići. Takođe, nemojte se iznenaditi ako ne razmete nijednu reč,a govorite mađarski,budući da lokalno stanovništvo koristi dijalektalni govor.

Izaberite odredište!

www.000webhost.com