Nemačka-Deutschland

  • Površina: 357.168 km²
  • Broj stanovnika: 82.175.700 (2015.)
  • Glavni grad: Berlin
  • Službeni jezik: nemački
  • Valuta: evro (EUR)
  • Vremenska zona: UTC +1 (CET)
  • Pozivni broj: +49

Može izgledati sasvim prirodno da se prestonica zemlje nađe na prvom mestu. Međutim, i pored toga što možda nije najčarobniji i najlepši grad u Nemačkoj, Berlin ima dušu. To je intrigantan grad sa svojom živopisnom tradicijom paralelne potkulture i načinom života koji je u suprotnosti s ostatkom Nemačke. Grad je prepun umetnika, a na sve strane se nalaze zanimljivi primeri ulične umetnosti. U Berlinu se nalazi i Tempelhofer Feld, najveći otvoreni prostor na svetu, čija veličina od 355 hektara zauzima prostor nekadašnjeg aerodroma Tempelhof. Ako preferirate noćni život, na pravom ste mestu jer se tokom svih 7 dana u nedelji događaji smenjuju na mnogobrojnim lokacijama širom grada.

Bavarski Alpi protežu se 300 kilometara duž nemačko-austrijske granice. Cugšpice sa visinom od 3.000 metara je najviši planinski vrh u Nemačkoj. Visoke planine oduzimaju dah, a mnogi planinski gradovi koji izgledaju kao iz slikovnice smešteni su u Bavarskim Alpima. Jedan od najlepših koji treba posetiti je sigurno Garmiš Partenkirhen, koji donosi šarmantan duh stare Bavarske. Dva grada su se ujedinila tokom zimskih Olimpijskih igara 1936. godine, a danas je to glavni skijaški centar u Alpima. Dok ste tamo, posetite jezero Ajbze (Eibsee) koje se nalazi 8 kilometara južno od Garmiš Partenkirhena. Tu ćete doživeti nenadmašan krajolik čarobne plavičaste vode i visokih planina u pozadini. U regionu se nalazi i živopisni Fisen u čijoj blizini se nalaze dvorci Nojšvanštajn i Hoenšvangau, kao i prelepo jezero Valhenze.Na samoj granici sa Austrijom nalazi se Berhtesgaden (Berchtesgaden) u istoimenom nacionalnom parku. On je izgrađen kao rođendanski poklon Hitleru 1939. godine. Iz „Orlovog gnezda“ koje se nalazi na samom vrhu planine Kelštajn sa 1.830 metara pruža se spektakularan panoramski pogled na kompletnu regiju.

Smešten na reci Labi, na samom severu, grad Hamburg je drugi po veličini u Nemačkoj. Jedinstven spoj moderne i klasične arhitekture glavno je obeležje Hamburga, a umnogome podseća na Pariz i London. Mala ostrva presecaju reku Labu stvarajući na stotine kanala, koji podsećaju na Veneciju i Amsterdam, uske kuće na vodi poređane su u nizove, a nad krovovima su vidljivi visoki tornjevi sa satovima. Predlažemo vam da istražite kvart HafenSiti, novi urbani deo grada koji se nalazi na lokaciji bivše luke Hamburg. Tu se nalazi i istorijski deo Špajherštat koji se nalazi na listi svetske baštine UNESCO-a. Moderna zgrada filharmonije “Elba” jedinstvena je po tome što je publika raspoređena u pun krug oko bine. Pogledajte uličnu umetnost u četvrtima Šance i Karolinenfirtel ili prošetajte nedeljom ujutru ribljom pijacom na obali reke Labe.

Izaberite odredište!

www.000webhost.com