Srbija-Србија

  • Površina: 88.499 km²
  • Broj stanovnika: 9.024.743 (2011.)
  • Glavni grad: Beograd
  • Službeni jezik: srpski
  • Valuta: srpski dinar (RSD)
  • Vremenska zona: UTC +1 (CET)
  • Pozivni broj: +381

Beograd,dinamičan i užurban grad. To je Beograd kakvog ga danas poznajemo i kakav utisak ostavlja dok poslom „trčimo“ od Terazija ka Zelenom vencu... Haotičan,dok panično u kolima ulazimo u kružni tok na Slaviji... Ovo je ukratko opisana Beogradska svakodnevica ali,ako odvojite koji sat vremena ili ako ste turista koji je ovde došao da bi upoznao ovaj grad, upoznaćete jedno drugačije lice i jedan nestvaran svet prepun znamenitosti kako kulturnih tako i istorijskih, mesta na kojima se odigravala istorija i događaji koji su promenili Evropu i svet. Lepe fasade, neobične građevine kao i lepa i nasmejana lica beograđana koji važe za dobre i uljudne domaćine. Veličanstveni Grad Beograd,grad modernog duha i vremena sa istorijom i tradicijom dugom sedam hiljada godina! Dobrodošli u Beli Grad!

Novi Sad se poslednjih nekoliko godina nalazi na listi najpoželjnijih gradova za život u Srbiji. Razloge za to verovatno treba tražiti u harmoničnom spoju dinamike velikog grada i mirnoće vojvođanskih varošica. Retko koje mesto u Srbiji nudi i jedno i drugo,a čini se da su oba faktora značajna za miran,udoban ali i ispunjen život. Sve prednosti Novog Sada posebno dolaze do izražaja kada se "na vagu" stavi i Beograd,kao grad koji privlači najviše stanovnika iz cele zemlje i regiona,ali i nameće skuplji i brži život koji ne prija svakome. Kada se uporede realna merila kvaliteta života u dva najveća grada Srbije,ne može se zanemariti prednost koju srpska Atina ostvaruje na više nivoa.

Teško je razumeti srpski narod ako se ne poznaje istorija njegovih hramova. Negde stoje van naselja, usamljeni i sakriveni u neprohodnim šumama i teško dostupnim stenama. Negde ih na malom prostoru ima u velikom broju, kao što je u Ovčarsko-kablarskoj klisuri u kojoj je ušuškano 10 manastira i na Fruškoj gori gde je izgrađeno 35 pravoslavnih manastira,od kojih je sačuvano 17,dok su dva manastira nastala u skorije vreme. Turci su ih rušili i palili bezbroj puta,a narod ih je uporno obnavljao. Najstariji hramovi potiču iz 12. veka, a sačuvana je i jedna crkva iz 9. veka - Petrova crkva,kraj Novog Pazara sa prelepim ikonama. Manastiri ne privlače samo vernike, već i umetnike, amatere i profesionalce koji crtanje ikona smatraju provoklasnim umećem.

Izaberite odredište!

www.000webhost.com